NLP

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren.


Hoe programmeren wij onszelf?
In ons leven doen we veel verschillende ervaringen op.
We worden door veel verschillende situaties en mensen beïnvloed, zowel in wat we denken, als wat we doen en hoe we ons op bepaalde momenten voelen.
Niet alleen onze opvoeding speelt daarin een grote rol, maar ook alle situaties daar omheen de uitwerking van onze reacties daarop.
Onbewust “programmeren” we zo onszelf.

Een reactie die werkt in een bepaalde situatie, wordt opgeslagen als “juist”.
Deze “juiste” reacties in de vorm van gedrag, gedachten en gevoelens kunnen door hun intensiteit of door herhaling in de hersenen geprogrammeerd raken en zo ontstaat een patroon.
Zo dient zich bij soortgelijke situaties in de toekomst automatisch een soortgelijke reactie (handeling, gedachten, gevoel) aan.

Helaas is de reactie in nieuwe situaties niet altijd even passend meer. Er zou een nieuwe, andere reactie wenselijker zijn, maar deze zit (nog) niet in het systeem.
En daardoor reageren we dan steeds op dezelfde, niet-doelmatige manier.
We zitten dus met een ongewenst patroon.


Linguïstisch, wat is dat?
Linguïstisch betekent letterlijk taalkundig.

Wat iemand vertelt, en dan vooral in welke bewoordingen, geeft veel informatie over welke betekenis iemand geeft aan zijn ervaringen. Hoe iemand zijn ervaringen beleeft, wat belangrijk is en wat niet. Welke overtuigingen iemand heeft.
Over onbewuste denkpatronen.
Deze onbewuste denkpatronen zijn veelal de oorzaak van de problemen die iemand ervaart.


Wat doet NLP?
Bij NLP gaat het erom de reeds aanwezige keuzemogelijkheden helder te krijgen en meer keuzemogelijkheden te creëren.
Want wanneer wij één mogelijkheid of beperkte mogelijkheden van reageren hebben, zullen we daar steeds op terugvallen. Ook wanneer deze mogelijkheid helemaal niet leidt tot een gewenst resultaat.
Maar wanneer we meerdere keuzemogelijkheden in ons programma hebben, hebben we de kans om per situatie de meest doelmatige reactie te kiezen en in te zetten, zodat we een gewenst resultaat kunnen bereiken. En vaak gaat dit haast ongemerkt.

Het mooie is, dat we bij NLP de keuzemogelijkheden opbouwen uit eigen ervaringen.
Wat we in de ene situatie (nog) niet kunnen, kunnen we in een andere situatie wel. We gebruiken dus onze eigen ervaringen en vaardigheden als hulpbronnen om nieuwe keuzemogelijkheden te creëren voor situaties waarin die gewenst zijn.


Wat is het verschil tussen NLP en advies?
Twee essentiële verschillen tussen NLP en “iemand die je vertelt wat je ook kunt (of zelfs zou moeten) doen” zijn de volgende:

- Bij NLP word je begeleid om je eigen nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Ze worden dus niet door een ander bedacht en aangedragen.
Door zelf te ontdekken wat een juiste reactie of oplossing kan zijn, is het altijd een reactie of oplossing die naadloos aansluit. Die “past”.

- Een ander kan je wel vertellen wat een passende reactie of oplossing kan zijn, maar daarmee heb je ze nog niet als nieuwe mogelijkheden
geprogrammeerd”.
Bij NLP ervaar je wat een reactie of oplossing met je kan doen. Je ervaart wat je doet, wat je daarbij denkt en wat je daarbij voelt.
Dit complete plaatje zorgt ervoor dat de nieuwe mogelijkheid wordt “opgeslagen” en daardoor makkelijker in te zetten zal zijn.



Soms kom je even niet verder, lijk je vast te zitten.  Maar kom je hier goed uit, dan blijkt het leven mooier dan ooit tevoren!

Soms kom je even niet verder, lijk je vast te zitten.
Maar kom je hier goed uit, dan blijkt het leven mooier dan ooit tevoren!



De oorsprong van NLP
NLP is in de jaren zeventig in de Verenigde Staten ontstaan.
De grondleggers ervan zijn Richard Bandler en John Grinder.
Richard Bandler was een wiskundige en John Grinder een linguïst (taalkundige).

Samen hebben zij onderzocht hoe therapeuten werken die uitzonderlijke resultaten boeken.
Want hoe kan het dat sommigen goede resultaten behalen, waar anderen dat niet doen?
Wat is nu het verschil dat het verschil maakt?
Het antwoord hierop vonden ze door verschillende uitzonderlijk goede therapeuten te modelleren (exact kopiëren van gedrag, gedachten, gevoelens, overtuigingen e.d.) en zo te ervaren wat het nu precies is dat maakt dat het werkt.

Enkele belangrijke experts die zij in hun onderzoek modelleerden waren Frits Perls (grondlegger van de Gestalttherapie), Virginia Statir (gezinstherapeute), Milton Erickson (grondlegger van de moderne hypnotherapie) en Gregory Bateson (Antropoloog).
Naar aanleiding van dit onderzoek ontwikkelden zij het NLP-model.

Sindsdien is NLP zich voortdurend blijven ontwikkelen, onder invloed van diverse psychologische stromingen en benaderingen.
NLP wordt om deze reden ook wel een eclectische therapievorm genoemd, omdat het essentiële elementen van veel verschillende therapievormen in zich draagt.



Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen (Albert Einstein)