Verslaving

Verslaving komt voor in vele soorten.
Zo kun je verslaafd zijn aan dingen (roken, alcohol, drugs, snoepen/eten etc.) maar ook aan activiteiten (kopen, gamen, gokken etc.) of informatie (voortdurend nieuwsberichten bijhouden, alles op facebook of twitter willen volgen etc.).
Ook kun je verslaafd zijn aan bepaalde personen of plaatsen.

Wanneer je ergens plezier aan beleeft, het je niet hindert of belemmert in enige wijze en je ermee kunt stoppen wanneer je dat beter uitkomt, is er geen enkel probleem.
Doe je iets echter niet alleen voor het plezier, maar meer vanuit het gevoel dat je "moet" of niet zonder kunt, belemmert het je in je doen en laten, in je gezondheid of in contact met anderen of op andere wijze en kun je er niet zomaar mee stoppen, dan spreek je van een verslaving.
(Niet voor niets horen we in het woord verslaving het woord "slaaf" terug. Het moeten heeft je tot slaaf gemaakt.)

Een verslaving ontstaat doordat het idee ontstaan is dat dat waar je verslaafd aan bent je iets moois oplevert waar je naar op zoek bent.
Dit kan van alles zijn. Het gevoel erbij te horen, het niet hoeven voelen van nare emoties, rust, gevoelens van geluk, energie etc etc.
Helaas levert het je vaak niet (meer) op wat je zocht en/of zijn de nadelen groter geworden dan de voordelen.
Je blijft op zoek naar dat wat je in je verslaving hoopt te vinden, maar vindt het uiteindelijk niet (meer).
Maar aangezien je geen andere weg kent om te vinden wat je zoekt, blijf je het zoeken waar je het niet kunt vinden; in dat waar je verslaafd aan bent.
Feitelijk kun je geen genoeg krijgen van dat wat je niet nodig hebt.

Bij genotsmiddelen als roken, alcohol en drugs is er sprake van een fysieke verslaving.
Hier is doorgaans in redelijk korte tijd vanaf te komen, zolang je er maar niet aan toegeeft.
Het lastigste van een verslaving (of deze nu wel of niet gepaard gaat met een fysieke verslaving) is de emotionele verslaving.
De emotionele verslaving is dat wat het zo lastig maakt ermee te stoppen, ook als er (al) geen sprake (meer) is van een fysieke verslaving.
De emotionele verslaving is dat wat je steeds weer lokt opnieuw in de valkuil te stappen, dat wat je verslavingsgedrag in stand houdt of zelfs na jaren weer terug kan laten vallen, soms zelfs 30 jaar nadat je gestopt was!
Mensen ervaren het loskomen van een verslaving daardoor regelmatig als een levenslange strijd.
Dit hoeft het niet te zijn.
Ik help u graag om hier vanaf te komen.


Addiction is when you can't get enough of what you don't need.
(Robert McDonald)